Mit kell tudni a holland autópiacról?

 

Hollandiában az autók normális autópályákon közlekednek, tehát megkíméltebbek, mint Magyarországon. A hollandiai emberek nagy része elviszi az autót szakszervízbe minden évben és ott kötelező beírni a km óra állását. Ezen felül a megbízható autók nagy része rendelkezik NAP-vel (Nationale Autopas), ami nyomon tudja követni az autó km állását. Hollandiában nem mernek csalni óratekeréssel, mert büntetik.

A rendszer három kategóriába sorolja az eredményeket:

  • Logisch minősítés – az időben egymás után következő óraállások emelkedő futásteljesítményt mutatnak
  • Onlogisch – valahol megtörik a kilométerszám-emelkedés
  • Geen oordeel – az auto használtan jött más országból

Aki Hollandiában autózik egy jelképes árért lekérdezheti az óraállásokat és megkapja a szervizek munkalapját, ezzel hozzájárulva a használt autópiac tisztaságához. A Telleraport felületén bárki hozzájuthat az autó előéletével kapcsolatos információkhoz. Ez nehezíti az autókkal való visszaéléseket, csalásokat.

Hollandiában a nagy dízel- és benzinmotoros autóknak nagyon magas útadót kell fizetniük. A dízelek adója azonos motor és teljesítmény esetén nagyjából kétszerese a benzinautókénak. Környezetvédelmi szempontok a mérvadóak. A teljesen elektromos hajtású modellek adómentesek, míg a hybrid autók után is csak töredék díjat kell fizetni.